13. 12. 2017

Filip se nechal testovat na HIV. Buď jako Filip.

"HIV, syfilis, žloutenka, všechny testy máte negativní," usmál se na mě v pondělí sympatický lékař. Je to jedna z nejvíc uklidňujících informací za poslední dobu. A za tu mrazivou půlhodinu v malé místnosti při čekání na výsledky, kdy si člověk hrabe do svědomí a snaží se při stresu a záchvatech úzkosti nezkolabovat, to stojí. 

HIV je problém. Velký problém. Křivka nakažených strmě stoupá nahoru. Lékaři aktuálně evidují přes 3000 pozitivních lidí. Asi čtvrtina z nich o své nákaze podle statistik neví. V Praze už byla podle ředitele České společnosti AIDS pomoc Jiřího Pavláta splněná hranice epidemie. 

Velký počet lidí na testy nejde kvůli obavě z výsledku. Strach ještě umocňuje všudypřítomné stigma. HIV pozitivní lidé mají třeba často problém sehnat stomatologa.

Pojďme společně o problému mluvit a vyvracet mýty. Ne, HIV se nepřenáší stiskem ruky. Ani přátelským polibkem. Ani nápojem v restauraci nebo společným používáním příborů. A pokud se dodržují určitá pravidla, není problém ani ošetření u zubaře, tetování nebo piercing. 

Milujte se, jen u toho buďte opatrní. Informujte se a nebojte se cizího. HIV infekce může potkat každého. Nakažení lidé nejsou prašiví. Společnost má pocit, že problém HIV je vyřešený. Statistiky ale ukazují opak. Vyšetření je bezplatné a anonymní. Tak neváhejte a nechte se otestovat.
@FilipTitlbach