28. 8. 2017

Máme být tolerantní k netoleranci?

Nedávné události v americkém městě Charlottesville opět nastolily otázku, kde jsou meze tolerance vůči projevům netolerance. Všechny západní společnosti v posledních dekádách postupně bořily nejrůznější předsudky vůči menšinám, jakož obecně i vůči cizincům, kteří jsou „jiní“ než „my“. Různé země také regulují různým způsobem meze netolerance, kterou lze veřejně projevovat.

V mnohých evropských společnostech je po tragických zkušenostech s nacismem zakázáno kupříkladu používání nacistických symbolů. Trestní zákoníky mnohých obsahují ustanovení, jako je paragraf 355 v tom českém. Ten umožnuje vězením trestat ty, kdo veřejně hanobí některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, popřípadě skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání.

Charlottesville byl důležitým testem proto, že v USA, s jejich velmi liberálním pojetím svobody slova, nejsou projevy tohoto typu samy o sobě kriminalizovány. Když proti pochodujícím neonacistům a rasistům protestovaly tisíce lidí, přičemž místy protesty přerostly v ozbrojené potyčky, vyvstala tak otázka, kde jsou meze tolerance vůči netoleranci. Není skupina lidí demonstrující ve jménu tolerance proti těm, které vidí jako netolerantní, sama nakonec netolerantní?

Prezident Trump této nejasnosti využil, když se snažil oba tábory dát na stejnou rovinu. Většinová odezva v americké společnosti byla ale k tomuto jeho postoji silně kritická. Trumpovi kritici argumentovali, že není možné obviňovat z netolerance ty, kteří demonstrují proti zjevným projevům bigotnosti a rasismu, a to ani v případě, kdy jsou mezi demonstrujícími kupříkladu levicoví radikálové.

Vyvolali tak celospolečenskou diskuzi, na jejímž konci se i USA budou muset vypořádat s otázkou, zdali si i ti, kdo využívají svých občanských práv k veřejným projevům rasové a náboženské nenávisti, zaslouží z hlediska práva rovnoprávné zacházení. A zdali politici, kteří je hájí, mohou reprezentovat celou společnost. 
@JiriPehe