19. 8. 2018

Dobrý skutek

Snad každý z nás už v životě udělal dobrý skutek. Někomu pomohl s kočárkem z tramvaje, podržel někomu dveře či obdaroval člověka v nouzi nějakým drobákem.

Často se mě lidé ptají, jak někomu na ulici pomoci. Případně je-li správné jim dávat peníze? Jak to s tím dáváním peněz vlastně je? Jak pomoci lidem na ulici?

Je hezké, že mnozí nezavírají oči před tím, co se kolem nich děje. Ale jako někdo, kdo zažil ulici, mohu zodpovědně říci - peníze bezdomovci nedávejte. Nikdy si nekoupí jídlo. Vždy to bude na alkohol nebo cigarety. Jsou to lidé, kteří se smířili se svým osudem a jen pijí, nechtějí nic změnit.

Tvrdí vám, že chce na jídlo? V pořádku, kupte mu ho. Pokud ho opravdu chtěl, bude rád, že jste mu ho koupili. Takový případ je ale zhruba 1 z 5. Penězi jim nikdy nepomůžete.

Jak takovému člověku pomoci? To skoro nejde. Člověk se sám musí rozhodnout, že chce z ulice. Sám se od toho musí odpoutat. Neříkám, že je špatné takovému člověku pomoci. Jenže člověk, kterému tím pomůžete, bude 1 ze 100. Když je člověk na ulici delší dobu, je už velmi těžké se z ní dostat.

Možná však narazíte na někoho, kdo opravdu touží po pomoci. Poradit jak s úřady, najít azyl... Takový člověk si zaslouží pozornost, neb už to pravděpodobně myslí vážně. A bude samozřejmě rád za jakoukoliv pomoc, nákup, zaplacení noclehu v azylovém domě.

Chcete stále udělat dobrý skutek? Popřemýšlejte, jestli tím člověku opravdu pomůžete.

@sincerojimmy