22. 6. 2018

Pojď, dnes rozvrátíme heterosexuální rodinu

V poslední době se v Česku bouřlivě diskutuje o tom, jestli je naše země připravená na změnu občanského zákoníku, který by umožnil gayům a lesbám uzavřít manželství. Ruku v ruce se společenskou debatou padají zvláštní otázky: Ale co když tím rozvrátíme heterosexuální rodiny? Nedojde ke společenskému úpadku? A proč to vůbec měnit, když se můžou registrovat?

Skupina poslanců už sněmovně předložila návrh, který by sňatky umožnil a zároveň zrušil registrované partnerství. Podepsalo ho 46 zákonodárců. Na druhé straně přišlo 37 poslanců s novelou, která chce změnit Listinu základních práv a svobod, a která by stejnopohlavním manželstvím ve výsledku zabránila. Doslova se má rozšířit věta „Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona“ na „Rodina, rodičovství a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona.“ Poslanec, který novelu navrhnul, přispěchal s bonmotem, ve kterém svazek muže s mužem nebo ženy se ženou přirovnal k manželství psa a kočky.

Nynější definici manželství je podle skupiny poslanců, kterou vede člověk přirovnávající lesby a gaye ke zvířatům, potřeba chránit před „ohrožením ze strany snah o její zpochybnění či přetvoření“. Co to znamená v praxi? Dva kluci ráno vstanou, dají si kávu, chytnou se za ruce a vyrazí do světa rozvrátit nějakou heterosexuální rodinu?

Ne. Ti dva kluci spolu chtějí spokojeně žít a mít zodpovědnost za druhého. Věřte mi. Důvěra nebo láska pro ně mají úplně stejný význam jako pro heterosexuální pár. Na rozdíl od něj ale nemůžou prožít svatbu se všemi náležitostmi, výhodami a zodpovědností. Mají nárok na vdovecký důchod? Ne. Mohou společně osvojit dítě z ústavu? Ne. Mohou se stát společnými pěstouny? Ne. Mají při registraci nárok na pracovní volno? Ne. A to ještě nezmiňuji otázku společného jmění manželů nebo třeba společného příjmení…

Že je hlavním důvodem uzavírání manželství výchova dětí? Ano, jedním z mnoha důvodů bezesporu je! Nesmíme ale vidět svět černobíle. Existují totiž taky heterosexuální páry, které děti nechtějí, případně je mít ani třeba ze zdravotních důvodů nemůžou. A stejně se berou a mají svatbu. Je to tak naprosto v pořádku.

Nehledě na to, že mnoho stejnopohlavních párů děti vychovává. Jsou jich v Česku stovky až tisíce. Nejde o nic jiného než přizpůsobit legislativu současnému stavu světa. Dítě by mělo mít stejná práva ke svým rodičům v gay a lesbických rodinách stejně jako v těch heterosexuálních.

Nejde ale jen o praktické záležitosti. Manželství je taky symbolem. Jde o pocit, že se všem dostane stejného společenského uznání. Neexistuje rozdíl mezi hetero a homo láskou. Manželství pro všechny navíc společnost podporuje. Podle únorového průzkumu agentury Median je pro manželství párů stejného pohlaví 75 % Čechů.

Čeho se tedy bojíme? Nebyli bychom první zemí na světě, která by přišla se sociálním experimentem. Institut manželství už zrovnoprávnilo 26 států, ve kterých žije asi miliarda lidí.

@FilipTitlbach