6. 1. 2018

V jednotě je síla?

V listopadu to bylo už 28 let, kdy jsem stál v davu na Václavském náměstí a na Letné a s ostatními nadšeně skandoval heslo: "V jednotě je síla!" Všichni jsme prožívali omamnou euforii z toho, že je nás společně tolik, kteří se nebojí vyjádřit nahlas svou touhu po svobodě. 

Trvalo mi pak dost dlouho, než jsem pochopil, že právě pro svobodnou společnost je to zcela nevhodné heslo. Se stejným nadšením ho mohou volat náckové i komunisté. Hodilo by se koneckonců i pro Islámský stát. Může se totiž snadno stát heslem deklarované jednoty stáda, které jiné názory nepřipouští, pudově se jich bojí a proto jejich nositele ostrakizuje a pronásleduje. 

Skutečná síla svobodné společnosti není v jednotě, ale v respektu k různosti názorů a vizí. V prostoru ohraničeném úctou k Listině základních práv a svobod má své místo každý názor, který není s Listinou v rozporu. Ve svobodné různosti a v respektu i k jakkoliv menšinovým postojům je naše společná síla a sebevědomí. Přeji nám jí všem co nejvíc po celý rok 2018.
@kalousekm