23. 11. 2017

Na obranu beta žen

Ne všechny ženy jsou rozené amazonky, sebevědomé, vtipné a duchaplné. Stejně jako ne všechny ženy mají modré oči nebo skvěle hrají šachy. Zdá se, že někteří tento jasný a jednoduchý fakt nevnímají.

Kampaň #MeToo upozornila na každodenní obtěžování a šikanu, které čelí ženy téměř v každé zemi, zaměstnání a pozici. Objevily se názory, že problém by neexistoval, kdyby ženy měly více zdravého sebevědomí a rozumu. Jakmile zaznamenají nevhodné sexuální chování, situaci lze rozptýlit hned v zárodku vtipnou, nejlépe třeskutě sarkastickou poznámkou, která druhou stranu setře tak, až zcepení.

Takový názor vlastně předpokládá, že vztah žena-muž rovná se vztahu krotitel-divá zvěř. Instinkt roztrhat krotitele na cimpr campr je přirozeností lva a proto se krotitel musí naučit triky a manévry, jak tomu zabránit. Ženy se tedy musí naučit udržet na uzdě mužskou sexuální přirozenost. Prostě se jedná o další schopnost v základním vybavení ženy - stejně jako žonglování porodů a péče o děti a platové nerovnosti a okrajového zastoupení – než se může konečně věnovat tomu, proč na pracovišti je, tedy své práci. Nevím, jak vám, mně osobně přijde potřeba řešit chybějící seberegulaci druhých jako naprosto zbytečné plýtvání energií a časem.

Určitě znáte spoustu žen, které nemají tzv. zdravé sebevědomí - které nesnadno hledají slova, nemají na jazyku vtipnou poznámku 24/7, které o sobě pochybují, jsou ve stresu, introvertky. Hlasy těchto žen většinou neslyšíme. Ty, které neustály sexuální obtěžování, protože neměly po ruce sarkasmy hodné Oscara Wildea; kalibru, který zabrání ošmatávání. Tyto beta ženy to vzdaly, odešly, podaly výpověď, dostaly výpověď. Nemohly se naučit mít zdravé sebevědomí, stejně jako se nemohou stát světovými šachistkami.

Kampaň #MeToo je možná nový, statečnější způsob řešení problémů. Povinnost mít více „zdravého sebevědomí a rozumu“ dělá ze sexuálního obtěžování problém žen. Nebát se říct pravdu, dělá ze sexuálního obtěžování to, co opravdu je: problém některých mužů.

(Inspirováno C. Moran a ženami, které dělají věci jinak)
@MarketavIrsku