2. 10. 2017

Právo volit jinak

Rozčiluje nás, že někdo volí jinak? Brilantním, ironickým komentářem jsme to nandali druhé straně? Utvrdili se v tom, že voliči strany ABC jsou nepoučitelní? Ať hloupí nevolí! 

Volební právo musí zůstat všem. Pokud by byl byť jeden občan zbaven tohoto základního práva, rozloučili bychom se s naší těžce vydobytou demokracií. Článek 18 Ústavy České republiky stanovuje, že „právo volit má každý občan ČR, který dosáhl věku osmnácti let” a své zástupce volíme „na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva”. Nemožnost spolurozhodovat o osudu svého společenství dělá z jedince otroka ostatních. 

Aristoteles považoval člověka za ‘politické zvíře’; na rozdíl od zvířat máme dar řeči, díky čemuž jsme schopni pojmenovat, co je dobré a špatné, co prospěšné, škodlivé. Řeči lze použít i k přesvědčování ostatních (ale i sama sebe!). 

S přesvědčováním však opatrně, horlivost není na místě. Neurážejme nikoho, kdo kandiduje ve svobodné politické soutěži, a to ani její či jeho voliče. Buďme shovívaví, vždyť je v prvé řadě prospěšné, že jsou lidé politicky aktivní. Opatrně nastiňme, koho a proč bychom mohli volit sami. Jenom zlehka připomeňme, proč může být volba toho kterého kandidáta problematická. 

Obyčejná zdvořilost a věcnost dělají divy. Mluvme s nerozhodnutými. Nevoliče popostrčme blíž k volební místnosti. Sami jděme příkladem. 
@JanPetrus_