29. 9. 2017

Nesobectvo v nás

V poslednej dobe neustále počúvam a čítam náreky, aký je ten svet nenávistný, divný, nechápajúci... že za všetko, čo sa nám deje môže henten, či onen. 

No svet okolo nás je taký, aký sme si ho sami vytvorili. V poslednej dobe mám za to, že našou najvýraznejšou hodnotou sa stáva sobectvo. Neurobíme tri kroky, aby sme vyhodili špak či papier do odpadkového koša, pretože za poriadok zodpovedá niekto iný. Nepustíme sadnúť staršiu ženu v MHD, pretože to má urobiť niekto iný. Neďakujeme za poskytnuté služby, pretože je to predsa samozrejmé, že nám ich má niekto poskytnúť. Nepočúvame názory druhých, pretože to predsa oni majú počúvať nás. Nepomáhame slabším, pretože od toho je tu štát. Neučíme deti rešpektu či slušnosti, pretože od toho je tu škola... 

Generalizujem, iste. Avšak podľa mňa, je svet okolo nás taký divný, pretože už málo ctíme naše tradície ako slušnosť, úcta, pochopenie či pomoc. Nikto nám ich nevzal, vzdávame sa ich sami. Pritom, aby bol svet krásnym miestom stačí tak málo, nečekať, že ten prvý krok urobí niekto druhý.
@MaykazGurunu