28. 6. 2018

Vrtačky

Každý, kdo bydlí v paneláku, se s tím setkal. Může se to stát kdykoliv. Popřejete dětem dobrou noc a najednou se ozve vrtačka. Nejste tolerantní. Nechápete to. Co tam teď zrovna musí vrtat? To nemohl vrtat někdy jindy? Co je to, sakra, za lidi v tom bytě nad vámi, že? Většinou proneseme nahlas pár sprostých slov, pár mocných kleteb nebo popřejeme dlouhou a bolestivou smrt. A čekáme až se to přežene. Ti odvážnější se jdou zeptat souseda, zda je opravdu nutné zrovna teď vrtat a jak dlouho to ještě bude trvat. Většinou jde o poněkud ostřejší dialog.

Mě na tom nejvíc zaráží to vrtání. Ten zoufalý zvuk. Úplně vidím toho zoufalce, který si v hobby marketu koupil vrták do betonu, který strčil do vrtačky s příklepem, aby půl hodiny vrtal jednu díru. Beton je beton. To je marný. Obdivuji tu výdrž a tu potřebu mít v osm večer připevněnou garnýž. I za cenu, že nakonec zkrátí hmoždinku, vrut, klidně tam nalepí i žvýkačku, jen aby to tam bylo. A teď ještě druhou díru… Další půlhodina extatického vrtání až k samotnému osvícení. 

Možná si u toho připadá jako dobyvatel vzácné rudy v hlubinném dolu. Otřít pot z čela po vyvrtaném půl centimetru, nadechnout se a znovu se pustit do té betonové bestie. Na konci toho všeho se určitě musí dostavit nějaké hormonální opojení či co. Jako odměna za výkon. Já bych mu snad dal i medaili. Jsem opravdu tolerantní. Vrtání mi vůbec nevadí. Většina lidí nevrtá v noci a když už něco vrtají, tak potřebují udělat dvě nebo tři díry. Málokdo se rozhodne, že si přes noc rozvrtá celý byt. Teda pokud není váš soused uživatel pervitinu s psychózou. I to se na sídlišti může stát.

Nedávno se takhle večer ozvalo vrtání. A myslím tím to zoufalé vrtání. Ten zvuk už dobře znám. Manželka se šla rovnou zeptat na jak dlouho to vidí. A jestli je to teda nutné a nepočkalo by to na jindy. Vrátila se s tím, že jde o dvě díry a soused to vidí na hodinu, protože zjistil, že je to samý beton a moc dobře to nejde.

A tak jsem vzal své nářadí a šel za sousedem. Vyvrtat dvě díry totiž trvá cca 5 minut. S nářadím, které by se tak nějak mělo používat k vrtání do betonu. A najednou vidíte, co je to nad vámi za lidi. Máte možnost s nimi mluvit. Pomoct jim a trochu se poznat. Domluvit se, že pokud bude potřeba, tak bydlím dole. Být o něco tolerantnější. Za tím zoufalým zvukem vrtání je totiž člověk, který rád uvítá trochu pomoci.

@LexOlah