20. 7. 2017

Deprese

Znáte příběhy Harryho Pottera? Určitě ano. A vzpomenete si na mozkomory? Tak to je skoro přesné. Akorát, že závan deprese se nespraví kouzlem Expecto Patronum a tabulkou čokolády :-)

Je to, jak když cvaknete vypínačem - tma. Vypnuto. Člověk jen leží a má jediné přání - nebýt. Nemuset nic. Nemuset dýchat. Nemuset se hýbat. Nemuset přijímat jídlo a pití. Nemuset reagovat. (A jestli někoho napadne, že si ten člověk v depresi vlastně krásně odpočine, když jen leží a nic nemusí, tak ať si laskavě dá pořádnou facku. Z obou stran.) Paradoxně je deprese nejvíc vyčerpávající stav, který jsem kdy zažila.

Absolutně nemyslíte na to, že máte rodinu, práci, koníčky, že svět umí být hezké a veselé místo pro život. Nejste ve své hlavě pánem. V „normálním“ stavu jste schopni si představovat hezké věci dle libosti, jste schopni meditovat, reagovat, cítit emoce - fungovat. V depresi je VŠECHNO bezútěšné. Beznadějné. Nesmyslné. Prázdné, a přece plné… ale jen strachu a temnoty.

Nejste schopni si uvědomit, že je to jen dočasné, že zase bude líp, že je to jen epizoda, která pomine. Bojíte se - ne, to není správné - vy se nebojíte, vy v tu chvíli žijete s tím, že tenhle nepopsatelný stav už bude trvat navždycky, že to nevydržíte. Nechcete umřít, ale nemůžete žít s tímhle v hlavě. Chcete nebýt.

Jen vy a iracionální, nepochopitelná, neovlivnitelná deprese, která vás ze všech sil přesvědčuje, že nebýt je to nejrozumnější, co teď můžete udělat. Že to prospěje i vašemu okolí, že přestanete být na obtíž. To je myslím to, co dožene lidi s depresí k poslednímu nejzoufalejšímu činu. Nejde o zbabělost, odvahu, řešení situace - o žádný racionální pocit.

Myšlenka na nebytí bylo paradoxně to jediné, co mne dokázalo trochu vzpružit, přimělo k horečnému přemýšlení, jak to udělat bezbolestně, rychle. (Pozn. - antidepresiva už mne nenechávají zajít tak hluboko, naštěstí). 
@mistule