31. 5. 2017

NePřání smrti

Mrzí mě, když se diskuse pod různými články či debaty na sociálních sítích zvrhnou v přání něčí smrti. Teď naposledy u Miloše Zemana.

Já sám patřím k největším kritikům tohoto politického mastodonta. Někdy věcně, jindy sarkasticky a občas i nekorektně komentuji jeho kroky a činy. Ale tak to má být. Na tom není nic špatného. Tak to funguje všude na světě. Tedy všude, kde je demokracie. Kritika pomáhá, humor léčí.

U Zemana jsme nyní svědky politické a lidské krize. Evidentně na svůj úřad už nestačí. Jeho zdravotní stav mu neumožňuje důstojně a plnohodnotně vykonávat funkci prezidenta.

I to je pochopitelné. Nikdo nejsme ze železa, ani žádný Superman. Miloš Zeman by to ale měl voličům i svým nevoličům čestně přiznat. Je to otázka politické kultury, ale také naprosto reálná informace, kterou musí mít lidé k dispozici, než půjdou zase k volbám.

Problém je, že Zeman to před voliči tají či bagatelizuje. A stále tvrdí, že je i přes drobné komplikace zdravý téměř „jako řípa“. Když si to není schopen přiznat on sám, nebo mu zpětné zrcátko nejsou schopni nastavit jeho nejbližší, musí to dělat všichni ostatní – politici, novináři, voliči.

Ovšem nikdy by se neměla tato kritika zvrhnout v přání smrti. Občas to slýchávám a čtu. A je mi z toho smutno.

Ač budu jakkoli šťastný, když Zeman už nebude na Hradě, až nebude dál šířit blbou náladu, rozdělovat společnost a ve světě dělat ostudu, nepřeji mu to nejhorší. Přeji mu naopak, aby se dožil chvíle, kdy bude moci zažít na Hradě jiného prezidenta, který bude vykonávat svůj úřad s grácií, lidskostí a s maximální tolerancí. Za kterého se nebudeme muset stydět. A který si zvládne vyslechnout projevy vrcholných politiků na zasedání NATO, aniž by se někde zdržel, ať už kvůli nemoci, či alkoholu.

Přeji mu, aby tohle zažil. Aby se cítil jako Antonio Salieri ve skvostném filmu Miloše Formana Amadeus. (Salieri tehdy v sanatoriu pro choromyslné slyší hudbu Mozarta a je svědkem toho, jak řadu let po Mozartově smrti lidi rozpoznávají jeho skladby, nikoli ty od Salieriho.)

Nepřeji Miloši Zemanovi ani pobyt v sanatoriu. Přeji mu klidný důchod a vnoučata. A pněkdy budu dokonce zvědavý na nějaký jeho břitký komentář, který utrousí odněkud z Vysočiny.

Prostě, přeji nám všem, abychom zase žili víc v pravdě než ve lži. A aby kolem nás bylo více lásky, tolerance a porozumění. Česká politika to potřebuje jako prase drbání. 
@JaroslavKmenta