20. 3. 2018

Otevřený dopis

Vážený pane předsedo senátu,  
vážený pane předsedo sněmovny, 

s úzkostí sledujeme, jak Ministerstvo vnitra ČR zamítá žádosti o mezinárodní ochranu (tzv. azyl) žadatelům, které známe jako „72 čínských křesťanů“. Ministerstvo svá rozhodnutí zdůvodňuje faktem, že se žadatelům nepodařilo objektivně prokázat pronásledování, které uvádějí ve svých žádostech o azyl v naší zemi. Ministerstvo, které podniklo podle slov ministra vnitra vlastní šetření v Číně, tak postupuje podle platných zákonů naší země a Evropské unie. 

Podle svědectví čínských žadatelů jsou ale ve své zemi ohroženi a pronásledováni kvůli své víře tajnými službami čínského státu. Získat o tom objektivní informace je z principu nemožné, musely by je poskytnout právě tyto represivní složky. Přes důkazní nedostatečnost se nám zdá, že obavy o život a z pronásledování jsou velmi pravděpodobné nebo pravdivé. Proto považujeme za velmi důležité, jak se my, naše země, zachováme k těmto lidem i po neudělení azylu, zda jim poskytneme např. doplňkovou ochranu nebo povolení k pobytu z humanitárních důvodů, tedy že je nevyhostíme do země původu. Pronásledování, které dnes neumíme doložit, by se po emigraci a navrácení změnilo v děsivou jistotu.

Apelujeme na vás, my, občané České republiky, věřící i nevěřící, abyste trvali na tom, že naše země patří mezi světové bezpečné země, které v případě nedostatku důkazů, ale při vysoké pravděpodobnosti existenčního ohrožení, žadatele o azyl ochrání. Charakter naší země spoluvytvářelo a spoluvytváří křesťanství. Proto je naší prvořadou povinností ochránit kohokoliv, kdo je v nouzi. Takový solidární postoj je pro nás ctí, ale i největší lidskou, státnickou a zcela jistě i ekonomickou investicí do budoucnosti. 

S úctou, poděkováním a s pozdravem vaši 
Svatopluk Karásek, David Titěra, Alžběta Lněničková, Tomáš Cejp

Dopis v plném znění a petice k podepsání - e-petice.cz/cina