31. 1. 2017

Doktor

Byl jsem požádán, zda bych byl schopen napsat něco o doktorování, o toleranci, respektu a lidskosti. No jistě, že toho schopen nejsem, a jestli tenhle příspěvek čtete, redaktor to nezjistil.
Medicínu lze dělat zcela a kompletně bez uvedených atributů. Možná by to tak bylo i jednodušší. Řešit to jako linku, pásovou výrobu, velkochov. Bylo by tak snadné pominout subjektivní pocity a trápení pacientů, nepřemýšlet nad nimi a nenosit si je domů. Ale ačkoliv si lidé myslí opak, není takových zdravotníků mnoho. Myslím, že skoro všichni si alespoň část té tíhy bereme na sebe a s sebou, i když v půl čtvrté odcházíme z ordinace nebo nemocnice. Víte, my si o tom povídáme i na obědě, v hospodě, na dovolené. V posteli.
Co za to? Peníze? No jistě, je to živobytí. Kafe, čokolády, láhve? Ani ne. Prestiž? Poslechněte si, co si o nás lidi povídají. Za mě můžu říct, že nejkrásnější je pocit, když se to prostě daří a povede. Operování. Ty chvíle absolutního soustředění na jedinou věc a přitom tak komplexní, všechno má svůj jasný cíl a jasný konec. Udělat to, udělat to dobře, poslední steh a hotovo. Takový věci jsou dobrý, jsou naplňující a je jich v životě jen pár.
@WhyCrow