13. 9. 2017

Co tě nezabije, to tě nutně nemusí posílit

Co tě nezabije, to tě posílí. Nesnáším tu větu. Nikdy jsem ji neměla ráda. Ale až když jsem dostala rakovinu, pochopila jsem plně, jak je ta věta nebezpečná a vlastně i útočná.

Svou reakcí na projevy účasti jsem popudila pár lidí. Stálo mě to pár přátel, pár nepříjemných komentářů a několik útočných zpráv a mailů. A bohužel i dva pošramocené vztahy v širší rodině.

Ale cítila jsem, že musím promluvit za všechny, které to deptá. Nebo kteří si berou podobná instantní moudra k srdci a vyčítají si, že jsou asi málo posílení. Že nevyužili té skvělé příležitosti, kterou jim život dal ve formě takového utrpení, které si většina z nás neumí představit. Za tyhle lidi jsem chtěla promluvit. Já sama jsem projela rakovinou v business class. Mám rodinu. Mám přátele. Mám práci, kterou jsem zvládla dělat. Měla jsem na jídlo a na kroužky pro děti. Ale jsou lidi, kteří se rakovinou plouží sami a bez pomoci pěšky.

Co tě nezabije, to tě posílí? V první řadě, není to pravda. Co nás nezabije nás často oslabí, srazí na kolena a odrovná na pár let. A nebo nás to prostě jen mrzí. A nemusí to být hned rakovina. Někdy stačí "jen" nešťastná láska.

Dále je v ní obsaženo takové to adorování silného člověka. Buďme silní! Wow, zažil jsi teď dost hnusnýho shitu, to Tě asi pěkně posílilo, viď? Nejsi dostatečně posilněný? Asi to bylo málo, tak jen houšť. Nejsem žádná esoterická vyznavačka knihy "Secret". Ale že zákon přitažlivosti do jisté míry funguje, je dokázáno. Pokud máme pocit, že v životě potřebujeme překážky, abychom se stali lepšími, překážky se budou objevovat. Najdeme si je. Až mi jednou zemře někdo blízký, nechci z toho vyjít silnější. Chci z toho být smutná a chci, aby se mi stýskalo. Je snad život nějaká posilovna? Je snad moje nemoc, která poznamenala celou mou rodinu, včetně dvou chlapečků, kterým málem umřela máma, nějaký blbý kettlebell?

Nikdo z nás nepotřebuje krize a těžkosti, aby se stal lepším člověkem a silnější osobností. Není nutné vyjít z každé situace silnější. Nakonec jsme jen slabí a zranitelní lidé, a namlouvat si něco jiného můžeme jen do chvíle, kdy přijde událost, která už je mimo naši kontrolu.
@sushiqueencz